По време на Националния референдум жителите на Швейцария върнаха закона, който имаше за цел по-нататъшното съкращаване на изхвърлянето на парникови газове в атмосферата. Срещу този закон гласуваха 51,6% от жителите. Той предвижда въвеждането на нови данъци за изкопаемите горива, както и увеличаване цените на самолетните билети. На швейцарците не се хареса увеличението на данъчната тежест и възможното „нарастване на бюрокрацията“. Освен това много от тях са на мнение, че в глобален мащаб техните усилия ще бъдат незабележими, понеже емисиите на Швейцария са едва 0,1% от световния обем.

За тоталното намаляване на въглеродните емисии правителството на Швейцария състави така наречения „Закон за СО2“. Проектозаконът бе одобрен от долната и горната камара на парламента, след което остана да получи съгласието на швейцарските жители по време на организирания национален референдум. Законопроектът предвижда въвеждането на най-различни мерки, засягащи наземния и въздушния транспорт, строителната промишленост и производството.

Но един от основните моменти на законопроекта е значителното увеличение на тарифите за въглероден диоксид. Швейцария е с една от най-високите цени на СО2 в света: 106 щ. долара за един тон въглероден диоксид. Новият закон предвижда двойно увеличение на тази цена – 236 щ. долара.

Зелената партия, която е основен поддръжник на новия закон за климата заяви, че е победило лобито на нефтените и газови компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *