Американският технологичен гигант Google получи глоба от 500 милиона евро във Франция. Наказателната сума е по дело, в което търсачката се противопоставя на издателите на медии в страната.

Според френския регулаторен орган компанията не е изпълнила заповед на съда по отношение на използването на новинарско съдържание, взето от медии в услугата си Google News. Гигантът не е спазил наложените през миналата година временни мерки, които го задължават да преговаря „добросъвестно“ с медиите за лицензионни такси.

В резултат на това издателите, сред които Синдикатът на издателите на списания и Алиансът на общата информационна преса AФП са подали жалба. Сега американската компания ще трябва да обяви оферта за възнагражданения на френските издатели, за да използва информация от тях. В противен случай може да получи нова глоба в размер до 900 000 евро на ден.

„Много сме разочаровани от решението, защото действахме добросъвестно през целия процес. Глобата не отчита усилията ни за постигане на споразумение и истината за това как работят медиите на нашите платформи. Към днешна дата Google е единствената компания, която е обявила споразумения за съседни права“ – заяви говорител на интернет компанията.

Франция не е единствената държава, която се опитва да накара технологичните гиганти да заплащат за използването на новини. Австралия по-рано тази година също изискваше компании като Facebook и Google да плащат на местните издатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *