Големият взрив

Екип от японски учени създаде хиляди виртуални вселени в опит да разгадае мистерията на Големия взрив и първите мигове на Вселената. За целта изследователите са използвали мощния суперкомпютър ATERUI II, с чиято помощ се надяват да успеят да „върнат времето назад“.

За да осъществят амбициозната си задача, учените са създали 4000 симулирани вселени, надявайки се да открият моделите, завършващи с изграждането на реалност, подобна на нашата.

В първите моменти от съществуването на Вселената е имало квантови смущения, които са оказали влияние върху нейното разширяване. Те са определили кои региони ще бъдат претъпкани с галактики и кои ще бъдат относително празни.

Стимулирайки тези колебания и виждайки какво въздействие имат те върху различните виртуални вселени, учените се надяват да разгадаят случилото се с нашата реалност.

„Опитваме се да направим нещо като първата бебешка снимка на нашата Вселена“ – споделя водещият изследовател и космолог от Националната астрономическа обсерватория на Япония (NAOJ) Масато Ширасаки.

Виртуалната реконструкция на хиляди вселени е изтощителен процес, но учените са оптимисти, че по този начин ще научим малко повече за случилото се в най-ранните мигове от древното минало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *