Екип от учени установи, че чрез активиране на невронни импланти в мозъците на мишки могат да ги накарат бързо да станат приятели. Те са наблюдавали как при изключването им общуването между гризачите спира.

Откритието е важно за развитието на изследванията в областта на невронните импланти. То показва как тези устройства позволяват да се задействат определени мозъчни зони, активиращи социалното поведение на мишките.

В случая инженерите от Северозападния университет са успели да изградят напълно безжичен имплант, което им позволява да задействат социалното поведение на мишката отдалеч, без необходимостта от тежко оборудване. Това позволява на животните да се разхождат свободно, осигурявайки им условия за сближаване, наподобяващо естественото им поведение в дивата природа.

Вече разполагаме с технология за изследване на начина, по който се образуват и се прекъсват връзки между мишките в техните групи. Сега можем да проучим как от тези взаимодействия възникват социалните йерархии“ – споделя съавторът на изследването Джон Роджърс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *