Джейк Абът, професор от университета в Юта, твърди, че Земята скоро може да започне да прилича много на Сатурн. По думите му планетата ни е на път да има свои собствени пръстени, направени от … боклуци.

„Имаме огромен проблем с космическия боклук и той само ще се влошава, тъй като все повече компании и правителства пускат в космоса сателити, космически кораби, сонди и дори туристи“ – алармира експертът. Той обяснява, че докато голяма част от това, което изпращаме в орбита, в крайна сметка се изсмуква обратно в земната атмосфера, за да изгори, друга част остава.

Според Европейската космическа агенция около 170 милиона парчета космически боклук, по-големи от един милиметър, вече са в орбита. Приблизително 670 000 от тях са по-големи от сантиметър.

С компании като SpaceX, които изстрелват свои собствени масивни съзвездия от спътници с широколентов лъч, орбитата на нашата планета е по-натоварена от всякога. Това означава, че също така сме изложени на по-голям риск от сблъсък, който може да доведе до още повече космически боклук.

И докато учените все още се опитват да разберат как да се справят с проблема, професор Абът вярва, че един от начините за изхвърляне на космически боклук може да бъде чрез използването на магнити.

Според него чрез завъртане на магнит в края на роботизирана ръка могат да се създадат специални електрически токове, наречени вихри. По този начин отделни парчета космически боклук могат да бъдат контролирани и забавяни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *