Бившият американски президент Доналд Тръмп е подал съдебен иск във Флорида за възстановяване на профила му в Twitter. Според него платформата нарушава Първата поправка и новия закон за социалните медии в щата.

Тръмп иска предварителна забрана на действията на платформата срещу него. Той твърди, че Twitter е принудена от членове на Конгреса на САЩ да го цензурира. Затова се изисква и временно възстановяване докато води битка за постоянно такова.

Twitter упражнява ниво на власт и контрол върху политически публикации в страната, което е безпрецедентно в историята. То е и опасно за демократичния дебат, се твърди още в иска.

Бившият президент използваше акаунта си @RealDonaldTrump, за да обявява политики и решения за персонални промени. Освен това той критикува политически врагове и разпространяваше дезинформация за изборните резултати.

Twitter забрани за постоянно акаунта на Тръмп през януари, два дни след атаката срещу Капитолия. Други социални платформи като Facebook, Snapchat и YouTube също премахнаха акаунтите на Тръмп.

Тръмп имаше 88 милиона последователи в Twitter. Междувременно платформата го цензурира на няколко пъти и по време на президентството му. Междувременно новият закон във Флорида забранява на социалните мрежи съзнателно да свалят политици от платформата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *