Създателят на интернет Тим Бърнърс-Лий обяви, че планира да продаде на търг оригиналния изходен код на World Wide Web като „незаменяем токен“ NFT. Търгът ще включва почти 10 000 реда код (включително HTML, HTTP и URI), оригинални обяснителни уеб страници, визуализация на кода и др.

Наддаването ще започне на 23 юни в 14:00 часа с начална цена от 1000 щ. долара и ще приключи на 30 юни. Средствата, събрани по време на аукциона, ще бъдат изхарчени за благотворителност.

За незапознатите – NFT идва от Non-Fungible Token и в превод означава непроменяема монета. Този феномен набира все по-голяма популярност в света на криптовалутите и по същество се свързва с идеята за цифров сертификат за автентичност.

Teзи тoĸeни тpaнcфopмиpaт дигитaлнитe твopби нa изĸycтвoтo и дpyги ĸoлeĸциoнepcĸи apтиĸyли в eдинcтвeни пo poдa cи aĸтиви, ĸoитo мoгaт дa ce тъpгyвaт в блoĸчeйн cиcтeмaтa. В NFT може да се превърне всяка форма на дигитално изкуство – от музика и картини до текстове и журналистически рубрики в медийно издание.

Известен като бащата на интернет, Тим Бърнърс-Лий създаде WWW през 1989 година. Изобретението му е считано за едно от най-значимите, откакто печатната машина се появява в Европа през 15 век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *