През последните няколко месеца изключително популярна стана криптовалутата ChiaCoin. За разлика от другите цифрови монети, за нейния добив не са необходими високопроизводителни геймърски видеокарти и фермите за добив на тази криптовалута са тихи, икономични и хладни.

За добива на ChiaCoin се използват флаш или хард дискове, като SSD са категорично за предпочитане, понеже техните скорост на четене и запис са десетки пъти по-високи в сравнение с обикновените HDD. Това оказва огромно влияние на печалбата от тази цифрова валута.

Изданието Hardware Times съобщи, че добивът на ChiaCoin с помощта на SSD може да се окаже икономически неизгоден, понеже флаш дискът бързо излиза от строя заради превишаване на максимално възможното количество на записаната информация. Добивът на тази криптовалута изключително много натоварва запомнящото устройство и ресурсът на запис на флаш диска може да се изчерпи в рамките на само няколко месеца. Експертите на Hardware Times пресметнаха, че флаш диск с капацитет 512 GB ще се повреди след около два месеца, а SSD с капацитет 2 TB ще е достатъчен за по-малко от половин година.

Като се има предвид големите колебания в курса на криптовалутите, напълно е възможно инвестицията в нов SSD да не се възвърне. Разбира се, за добива на ChiaCoin вместо SSD може да се използва HDD, при които не съществува понятието ресурс на запис, но магнитните дискове са много по-бавни и в крайна сметка също се повреждат при непрекъснато натоварване с много голяма продължителност.

Печалното в тази ситуация е, че появата на криптовалутата ChiaCoin доведе до покачването на цените и на флаш дисковете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *