Учени от Националния институт за стандарти и технологии (NIST) създадоха първите по рода си синтетични бактерии, които растат и се размножава като едноклетъчните организми в природата.

Бактериите JCVI всъщност са разработени още през 2010 година. От тогава те непрекъснато се подобряват чрез добавяне и премахване на гени.

Искаме да разберем основните правила за създаването на живота“ – споделя клетъчният инженер Елизабет Стрихалски, която се надява синтетичните бактерии да помогнат за това.

Първоначалната цел на учените от NIST е била да се създаде бактерия с възможно най-малкия генетичен код. Но в крайна сметка се е наложило въвеждането на 19 нови гена в ДНК на JVCI, за да започне клетъчната репродукция да работи правилно.

Главният проблем е, че учените всъщност не разбират напълно какво правят всички гени, които са въвели в ДНК на бактерията. Ето защо, въпреки че бактериите се възпроизвеждат както трябва, те все пак трябва да направят крачка назад, за да разберат как всъщност са го постигнали.

Нашата цел е да знаем функцията на всеки ген, за да можем да направим пълен модел за това как работи клетката“ – посочва изследователят Джеймс Пелетие от Масачузетския технологичен институт (MIT), който е и съавтор на изследването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *