Учени от Швеция и Китай направиха двоен пробив в създаването на органични слънчеви фотоелементи, които са издръжливи, ефективни и евтини за производство. Те успяха да създадат соларен панел с площ от 36 квадратни сантиметра и КПД над 14%, което досега се считаше за горната граница за елементи по-големи от 20 квадратни сантиметра.  При това те изобщо не са използвали токсични съставки в процеса  на тяхното производство. Предложеният от тях метод дава възможност да се оптимизира взаимодействието на полупроводниковите материали и да се започне масово производство на органични слънчеви панели с голяма площ.

Съвременните органични слънчеви елементи преобразуват малко повече от 18% от слънчевата светлина в електричество, а теоретичната граница на тяхната ефективност според учените е 24%. На теория те са по-евтини за производство и са по-малко замърсяващи природата от силициевите, но все още не са достатъчно стабилни. Друг недостатък на тези елементи е необходимостта от използване на токсични разтвори с относително ниска точка на кипене. Веществата, които са по-устойчиви на температурните промени, намаляват енергийната ефективност на органичния слънчев елемент.

Международен екип от учени успя да създаде органична фотоклетка, използвайки разтвор с висока точка на кипене и без каквито и да било токсични съставки, чиято производителност е над 17%.

И двете открития имат голямо значение за комерсиализацията на органичните слънчеви фотоелементи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *