Американската стартираща компания Epirus представи оръжие, излъчващо мощни микровълни, което е предназначено да сваля вражески безпилотни летателни апалати. Устройството, наречено Леонидас, е достатъчно малко, за да се побере в багажника на пикап.

В същото време то е и толкова мощно, че може да обезвреди група от самоуплавляващи се летателни апарати. По време на демонстрация за американското правителство например, Леонидас е успял да деактивира и да свали на земята цели 66 дрона. Много от безпилотните летателни апарати са обезвредени само с един замах.

Оръжието на Epirus използва редица излъчватели на галиев нитрид, подобни на тези, намиращи се в съвременното 5G комуникационно оборудване. Точността му е от голямо значение, тъй като ако се отклони от целта си, то може да доведе до повреда в електрическата инфраструктура или електронните устройства на хората.

От Epirus очакват разработката им да намери приложение в редица области, при които е необходимо свалянето на нежелани дронове от небето. Като се има предвид бума в използването на безпилотни летателни апарати от военните и при доставката на храна през последните години, сме уверени, че новото устройство също ще се радва на голямо търсене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *