Холандската компания QphoX получи финансиране в размер на 2 милиона евро за създаването и комерсиализирането на първия в света квантов модем. Устройството с баналното име Quantum Modem е предназначено за обединяването на няколко квантови компютри в една обща мрежа. По този начин QphoX може да положи началото на един бъдещ интернет, който се базира на квантови изчисления и е много по-безопасен и по-бърз.

Новият квантов модем се базира на свръхпроводими кубити. Използва се съвместната работа на микровълнови и оптични фотони, които си взаимодействат чрез междинен механичен резонатор. Този процес работи в две направления с използването на пиезоелектрическия и оптомеханичния ефект.

Компанията подчертава, че преобразователите на QphoX осигуряват прехвърляне на квантовите състояния с ниски загуби и висока точност, преобразувайки квантовата информация между микровълновата област и оптичните телекомуникационни честоти. При това използваното оптично влакно с ниска топлопроводимост прехвърля квантовите състояния към използвания криостат и извън него, като по този начин те могат да бъдат измерени и прехвърлени чрез оптична мрежа. Това означава, че в една мрежа с Quantum Modem квантовите компютри могат бързо да си взаимодействат един с друг при стайна температура.

Това е съвсем същото като класически модем, само че тук става дума за квантови компютри. Този модем кохерентно преобразува електрическите и микровълновите сигнали в оптични сигнали, а след това ги преобразува обратно, като по този начин два квантови компютъра могат да взаимодействат един с друг“ – каза в интервю за TechCrunch генералният директор на стартиращата компания Саймън Греблахър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *