Въпреки наплива от желаещи да се ваксинират, сривове в Националната здравно-информационна система (НЗИС) блокираха временно работата на ваксинационните центрове в София. Сигнали за това подават от УМБАЛ „Св. Анна“, ИСУЛ и др.

От „Информационно обслужване“ АД информират, че НЗИС е станала обект на злонамерени действия. „Оповестяването на епидемичните мерки, свързани с достъпа до обществени места чрез европейски зелен сертификат, бе съпроводено със злонамерени действия тип „отказ от услуга“ (DDoS) срещу инфраструктурата, обслужваща Националната здравна информационна система (НЗИС)“ – посочват от дружеството.

От там допълват, че източниците на зловредния трафик са заразени компютри и свързани с интернет устройства по целия свят. В рамките на 24 часа към портала е било насочено огромно количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик е надхвърлил 400 Gbps.

Това е наложило прилагането на по-агресивни мерки за ограничаване на зловредния трафик и използване на специализирана инфраструктура за анализ и противодействие. Изтичане на данни на потребители не са отчетени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *