Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус с голямо съжаление официално обяви, че е започнал началният стадий на третата вълна от COVID-19. Това става предимно заради разпространяването на делта щама на новия коронавирус, както и заради повишената социална активност. Гебрейесус отбеляза, че новият щам е регистриран в 111 държави и територии от целия свят, като очакванията на СЗО са, че този щам съвсем скоро ще стане доминиращ на планетата, ако вече дори не е станал такъв.

От известно време в целия свят се наблюдава сериозен спад на новите случаи от заразяване с новия коронавирус и починали от COVID-19, предимно в Европейските страни и в САЩ. Но сега тази глобална тенденция се променя на противоположната и отново се наблюдава ръст на темповете на заразяване, както и броя на починалите от COVID-19. Ръководителят на Световната здравна организация обърна внимание, че това се случва след 10 седмици непрекъснато намаляване на заразените и починалите от COVID-19.

Освен повишената социална активност към причините за този ръст се посочват и твърде плахите мерки за противодействие на разпространението на новия коронавирус. Ваксинацията е важна в борбата с COVID-19, но засега това не е достатъчно за победа над пандемията. При малкия брой ваксинирани отново ще се наложи ограничение провеждането на масови мероприятия или като минимум по-грамотна оценка и управление на рисковете. Друга причина е „шокиращото неравенство в разпределението на ваксините и затруднения достъп до необходимите лекарствени средства в някои страни„.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *