Миналата седмица се появи информация, че Франция възнамерява да даде на всеки желаещ, грант в размер на 2500 евро при условие, че замени своя стар ДВГ автомобил с електрически велосипед. Подобна програма възнамерява да въведе и САЩ, но при закупуването на електрически велосипед на американците не се налага да изхвърлят старите си автомобили.

Американската програма се нарича E-BIKE (Electric Bicycle Incentive Kickstart for the Environment) и предвижда отстъпка в размер на 30% от цената на електрическия велосипед. Отстъпката важи само за велосипеди с цена не по-висока от 8000 щ. долара, което означава, че отстъпката е до 1500 щ. долара. Електрическите велосипеди трябва да имат електродвигатели с мощност не по-висока от 750 W, а тяхната максимална скорост е ограничена до 45 км/ч.

Засега програмата E-BIKE е на етап на обсъждане и се разглежда от комисия на Камарата на представителите. Като се има предвид, че Джо Байдън вече заяви за намеренията си да електрифицира целия правителствен мобилен парк от 645 хиляди автомобила, вероятността това предложение да бъде прието е много голяма, което ще подпомогне опазването на околната среда.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *