Вицепрезидентът и лидер на Samsung Electronics Ли Джей Йънг, който в началото на тази година бе осъден на 2,5 години затвор за подкупи и присвояване на корпоративни средства, предсрочно излиза на свобода. Той ще бъде освободен този петък, 13-ти август. Reuters уточни, че той е излежал общо 18 месеца – една година затвор преди да бъде произнесена окончателната присъда и след това от началото на тази година до средата на месец август. Той излиза на свобода 12 месеца по-рано.

Комисията за предварителна освобождаване на затворниците е включила Ли Джей Йънг в списъка на предсрочно освободените по случай Деня на освобождението. Това е националния празник на Южна Корея, който се отбелязва всяка година на 15 август.

В края на 2016 година в Южна Корея се разгоря страхотен корупционен скандал. Вицепрезидентът на Samsung и други крупни ръководители на страната бяха обвинени в подкупване на правителството. През 2017 година съдът призна ръководителя на Samsung за виновен по дело за даване на подкупи на чиновници, свързани с бившия президент на Южна Корея и го осъди на пет години затвор. Но след това присъдата бе намалена и тогава той за кратко време излезе на свобода. През 2019 година делото бе преразгледано и през месец януари 2021 година Ли Джей Йънг бе осъден на 2,5 години затвор. След няколко дни той ще излезе на свобода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *