Актрисата Юлия Пересилд, режисьорът Клим Шипенко и космонавтът Антон Шкаплеров излетяха с космическия кораб “Съюз МС19” от космодрума “Байконур” в Казахстан. Малко след 15ч. вчера корабът им се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС). Снимачният екип ще остане на борда на станцията до 17 октомври, където ще бъде заснет първия художествен филм в Космоса.

Филмът е с работно заглавие “Предизвикателство” и разказва историята на лекарка, на която се налага да замине за МКС, за да спаси живота на един от космонавтите. Режисьорът на лентата споделя, че най-голямото професионално предизвикателство е да заснеме състоянието на безтегловност.

„Много е трудно да се заснеме на Земята безтегловността. Практически е невъзможно да бъде заснета в идеалния й вид. Най-важното е усещането на човека, когато отсъства собственото му тегло и теглото на предметите около него“ – посочва Клим Шипенко.

Шипенко ще бъде режисьор и оператор. В снимките ще участват руските космонавти Антон Шкаплеров, Олег Новицки и Пьотр Дубров. На 17 октомври Новицки ще се върне на Земята, а Шкаплеров и Дубров остават на МКС още 174 денонощия.

Изстрелването на снимачния екип на първия космически филм е поредната стъпка в набиращата скорост нова комерсиална космическа надпревара, в която „Роскосмос“ явно има желание да вземе дейно участие. Само през последните три месеца цели три частни космически компании извършиха полети на космически туристи – Virgin Galactic, Blue Origin и SpaceX.

На 11 октомври Blue Origin ще извърши втория си полет с космически туристи. На борда на суборбиталната капсула ще се качи 90-годишната телевизионна звезда Уилям Шатнър, изиграл легендарния капитан Кърк в оригиналния сериал „Star Trek“ през 60-те години на миналия век. Ако всичко мине по план, той ще се окаже най-възрасния човек, летял в Космоса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *