Закон, задължаващ операторите на социалните мрежи да блокират покани за участие в неразрешени протести, влезе в сила в Русия от днес. От Кремъл приеха драконовите мерки след множество дни на протести в подкрепа на намиращия се в затвора опозиционер Алексей Навални.

Под ударите на новия закон попадат Facebook, Twitter, Instagram, както и най-голямата руска социална мрежа – ВКонтакте. Те ще трябва и да блокират неуважителни изказвания към руската държава и конституция, публикации с нецензурен език, както и съдържание за тероризъм и държавни тайни.

Ocвeн гopeпocoчeнитe, зaбpaнeни ca пyблиĸaциитe, пропагандиращи пopнoгpaфия, нacилиe, yпoтpeбa нa нapĸoтични вeщecтвa, както и призиви зa извъpшвaнe нa caмoyбийcтвo. Подобни съобщения социалните мрежи са длъжни да откриват и премахват не по-късно от 24 часа след публикуването им.

Припомняме, че през последните дни руските власти предприеха множество действия срещу социалните мрежи, заради протестите в страната. На Facebook, Twitter и YouTube например бяха наложени глоби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *