Марсоходът на Американската космическа агенция NASA – “Пърсивиърънс” („Perseverance“) е почти всекидневно във фокуса на общественото внимание, откакто на 18 февруари с рискована маневра кацна на повърхността на Марс. Многобройните снимки, видеа и звуци, които той изпраща на Земята са обект на непрекъснат интерес и наскоро бяха коментирани дори и от британската кралица Елизабет Втора

Последният изпратен от роувъра материал са звуци от собственото му придвижване по повърхността на Червената планета от 7 март. По-рано марсоходът записа виенето на марсианския вятър и звуци от работата на лазерната система SuperCam, която идентифицира скалите от разстояние. Усъвършенстваният космически апарат изпрати и 360-градусова панорама от мястото на кацане, заснета от навигационните камери на „Пърсивиърънс“ на 20 февруари.

Впечатляващата 360-градусова панорама от повърхността на Марс можете да видите тук:

 

Третият земен апарат на Марс

Марсоходът “Perseverance” е една от най-усъвършенстваните астробиологични лаборатории и всъщност е третият земен апарат, кацнал на Марс за период от десет дни. През юли миналата година роувърите на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и на Китай също навлязоха в орбитата на Червената планета. И трите мисии стартираха именно през лятото на миналата година, когато беше най-удобното време за подобни начинания заради съществуващия прозорец за изстрелване към Марс. Той се появява веднъж на около две години, поради особеностите на въртенето на Земята и Марс около Слънцето.

 

 

Как “Perseverance” кацна на Червената планета

Марсоходът, който тежи около 1000 килограма и е с размерите на малка кола, кацна на Марс след като измина 480 млн. километра в космоса в продължение на седем месеца. Кацането е отнело около седем минути, които заради тънката и рядка атмосфера на планетата, са известни като така наречените „7 минути на ужас“. Предварително програмираният апарат е навлязъл в атмосферата на планетата със скорост 19 500 км. в час, след това с парашут е намалил скоростта и се е спуснал на повърхността й. „Пърси“, както наричат марсохода, е кацнал в района на кратера Джезеро.

Само броени минути след кацането му, космическата агенция на САЩ излъчи и първите изображения, направени от марсохода. 

 

 

Как е избрано мястото за кацане

Американската космическа агенция NASA избира именно кратера Джезеро за кацането на „Пърсивиърънс“, тъй като учените смятат, че това е най-доброто място за намиране на доказателства за древен живот. Те са убедени, че преди около 3.5 милиарда години големи речни канали са се разляли над стените на кратера и са образували езеро.

Съсредоточавайки проучванията си в този район, учените се надяват да изследват проби от района на езерото за древен микробен живот. За целта марсоходът е снабден със специални инструменти за изучаване на местната геология.

 

 

С какви инструменти разполага “Пърси”

Вече споменахме лазерът SuperCam, който може да идентифицира скали на разстояние от седем метра. Инструментът е разработен съвместно от френски и американски специалисти и е използван и при предишния роувър на NASA – „Кюриосити“. Този път обаче към него има микрофон, чрез който специалистите чуват как звучи лазерът на Марс. Информацията е полезна, защото разкрива каква е твърдостта на изследваните обекти.

 

Епохално събитие: първият полет на хеликоптер извън Земята

 

 

Credit: NASA/JPL-Caltech

Интересен факт е, че към „Пърсивиърънс“ има и мини-хеликоптер, наречен „Инджинюъти“. За момента роувърът все още търси подходящ терен, където той може да бъде поставен безопасно на повърхността. Безпилотният летателен апарат ще остане прикрепен към долната част на роувъра от 30 до 60 дни. По този начин се осигурява зареждането на шестте му батерии. След като се отдели от него обаче, енергията му ще идва от собствените му слънчеви панели. NASA е планирала малкият хеликоптер да направи пет полета в рамките на един месец. Целта им е да покажат, че осъществяването на полет на Марс е възможно, както и да се види какво е поведението на летателния апарат на друга планета.

NASA ще обяви кога „Инджинюъти“ ще полети на специална пресконференция, която ще се проведе на 23 март от 19:30 ч. българско време. Можете да я гледате тук:

 

Какво следва?

Очаква се „Пърсивиърънс“ да изследва повърхността на Марс през следващите две години. Негови основни задачи ще бъдат да проучи климата и геологията на Червената планета, както и да събере проби от нейните скали и почви.

NASA се надява, че мисията на марсохода, която струва над 2 млрд. долара, ще помогне за откриването на следи от живот, както и за подготовката за евентуално човешко присъствие там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *