Навярно вече всички знаят, че новият DDR5 стандарт за оперативна памет ще дебютира едновременно с процесорите на Intel от 12-то поколение (Alder Lake-S), които се очаква да излязат на пазара тази есен. Преди това да се случи, китайската компания Longsys публикува резултатите от тестовете на първите екземпляри на DDR5 оперативната памет и ги сравни с тези на DDR4.

При тестовете са използвани две планки DDR5 памети от по 16 GB, работещи с тактова честота 4800 MHz и с латентност CL40, като работното напрежение на новата RAM е 1,1 V. Те са сравнени с две DDR4 планки също от по 16 GB, но с работна честота 2500 MHz, латентност CL22 и работно напрежение 1,2 V. Това всъщност е класическият тест на заводските спецификации на паметите (JEDEC) без използването на овърклок.

Разликата е внушителна. Така например, в популярния бенчмарк Master Lu при тестовете на оперативната памет разликата между DDR4 и DDR5 е почти двукратна – 91 757 точки срещу 193 864. Тестът на паметта, вграден в AIDA64, не е толкова оптимистичен – разликата там е около 28%.

Трябва да се има предвид, че при тези тестове е използван инженерен екземпляр на процесор на Intel от 12-то поколение, който работи с тактова честота едва 800 MHz и това неизбежно е оказало влияние на резултатите. Освен това, сега се довършва работата върху контролера на паметта на чипа и дънните платки за него, така че е напълно възможно разликата да се окаже още по-голяма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *