Полетът на човек до Марс е сериозно предизвикателство за науката и техниката. Едни от ключовите проблеми са слънчевата радиация и твърдото космическо излъчване. Международен екип от учени отговори със своето изследване на въпроса, дали астронавтите ще имат достатъчно време, за да стигнат до Марс и да се завърнат без сериозна вреда за своето здраве. Оказа се, че отговорът е „да“, ако полетът не продължи повече от 4 години.

Според публикуваната научна работа, хората могат безопасно да долетят до Марс и да се върнат обратно, ако техният космически кораб има необходимата защита от радиация и ако пътешествието дотам и обратно отнеме по-малко от четири години. Решаваща роля играе времето, по което да бъде осъществена подобна мисия. Според учените, най-подходящо е това да стане по време на максимална слънчева активност, която е в състояние да защити астронавтите от най-опасните високоенергийни частици, пристигнали от далечни галактики.

Средната продължителност на полета до Марс е около девет месеца, така че е напълно възможно осъществяването на марсианска мисия с участието на хора с продължителност под 4 години. При по-продължителното пътешествие до Червената планета астронавтите ще бъдат подложени на опасно високо радиационно ниво по време на обратния път към Земята. Най-опасни са частиците, които пристигат от далечните звездни системи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *