Учените от Илинойския университет създадоха компактна и портативна система за анализ за заразяване от новия коронавирус. Ръководителят на групата учени Хумън Чжао заяви пред медиите, че всички компоненти на новата система могат да бъдат разпечатани на 3D принтер. За анализа е достатъчно неголямо количество слюнка, като използваните технологии откриват частици от SARS-CoV-2 в един микролитър от тази течност.

Новата система е характерна преди всичко с високата си скорост на работа. Резултатът става готов след около половин час, като не са необходими каквито и да било специални условия за провеждането на тези тестове. Направените изчисления показват, че устройството, което сега е във вид на прототип, ще струва не повече от 80 щ. долара, а крайната цена на един тест ще бъде 7 или максимум 8 щ. долара.

Изследователите отбелязват, че сега съществуващите системи за правене на тестове на COVID-19 са много скъпи и изискват масивно оборудване за провеждане на анализите, както и висока квалификация на лаборантите. За работа с новата система за откриване на COVID-19, която получи името SPOT, е достатъчно съвсем минимално обучение.

При тестовете са били проверени 104 образеца. Новото устройство коректно е определило 28 от общо 30 с положителни резултати за COVID-19 и 73 от общо 74 с отрицателни за заболявания от COVID-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *