Най-новата версия VLC 3.0.12 на популярния плеър с отворен код вече директно поддържа фирмената SoC на Apple. По този начин VLC може директно да работи с лаптопите MacBook Pro, MacBook Air и мини компютъра Mac mini без какъвто и да било емулатор, като по този начин натоварването на процесора е по-малко, а автономната работа на мобилните устройства по-дълга.

Плеърът VLC 3.0.12 включва и някои нови визуални настройки, като по-този начин изцяло съответства на дизайна на Big Sur – най-новата версия на операционната система macOS.

По принцип, с чипа Apple M1 работят всички приложения и не се налага писането на нативен код. Но за един видео и аудио плеър това е много важно, понеже много потребители използват плеърите от подобен род за възпроизвеждането на огромни видео файлове с 4К и дори 8К резолюция, което силно натоварва централния процесор. Разликата между директното поддържане на кода на SoC Apple M1 и използването на емулатора Rosetta е наистина голяма.

Новият медиен плеър VLC 3.0.12 не е универсален двоичен файл – тоест, ARM кодът се поддържа само в тази версия. С други думи има две версии – за Mac компютрите с процесори на Intel и за Mac компютрите с новия чип на Apple. За да се инсталира втората версия е необходимо да бъде обновено macOS приложението VLC до версия 3.0.12, а след това още веднъж – до версия 3.0.12.1.

Последно време все повече приложения добавят директната поддръжка на Apple M1.

One thought on “Плеърът VLC 3.0.12.1 вече директно поддържа кода на чипа Apple M1”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *