Първото автомобилно състезание на Луната ще се състои през октомври 2021 година. Или поне такива са плановете на стартъпа Moon Mark, който ще се опита да достави там две състезателни коли с дистанционно управление.

В лудото начинание ще им помага не кой да е, а Илън Мъск, чиято космическа компания Space X ще транспортира двете возила до естествения спътник на Земята. За целта ще бъде използвана ракета Falcon 9. На същата ракета вероятно ще има и оборудване на NASA в рамките на нейната програма Commercial Lunar Payload Services (CLPS). Това ще спомогне за финансирането на мисията.

Самата Moon Mark е компания за мултимедийно и образователно съдържание. В проекта ще се включи и хюстънската космическа компания Intuitive Machines, която вече обяви, че възнамерява да е първото частно дружество, което ще кацне на Луната.

Състезателните автомобили няма да са чак толкова впечатляващи като големина и ще тежат едва 5.5 паунда. Очаква се, ако транспортирането им до лунната повърхност мине безпроблемно, те да се впуснат в надпревара по дюните на огромната равнина Oceanus Procellarum. Любопитно е също, че двете лунни возила ще бъдат частично разработени от ученически екипи от САЩ. Те ще участват и в отдалеченото управление на колите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *