Появата на нов щам на коронавируса с по-голям брой мутации създаде още един малък хаос в света. Според най-новите изследвания има вероятност щамът Омикрон да не е толкова опасен като Делта варианта. Учени от Южна Африка, където този щам се разпространи много бързо, заявиха че той предизвиква по-леки заболявания.

Преди месец в ЮАР бяха регистрирани около 300 нови случая на заразяване с новия коронавирус в денонощие. Към днешен ден това число е вече 16 хиляди.

Директорът на специализирания офис за изследване на СПИН и туберкулоза в южноафриканския център за медицински изследвания е прегледал и изследвал 42 пациента заразени с коронавируса Омикрон и публикува статистиката. От тези пациенти 29 не са имали нужда от подаването на кислород, други 13 са получавали кислород по причини, които нямат връзка с COVID-19. Само един от тях се е наложило да бъде реанимиран.

Учените помолиха да не се правят прибързани заключения. Тежестта на заболяването може да се демонстрира не само от поведението на новия щам, но и от хората които заразява. След две години от началото на пандемията много повече хора вече имат определено ниво на имунитет срещу този вирус, който се е образувал в резултат на ваксинацията, при преболедуване от COVID-19 или и от двете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *