Норвегия отново потвърди, че е лидер в сферата на електрификация на транспорта. Пазарният дял на автомобилите с дизелови или бензинови двигатели в тази скандинавска страна този година се намали двойно в сравнение с показателите от 2020 и към днешен ден е около 10%. Това означава, че от всеки 20 нови продадени от началото на тази година автомобили в Норвегия, само два са с ДВГ – един с бензинов и един с дизелов двигател, а останалите 18 са електромобили или хибриди.

Сериозно увеличените данъци за автомобилите работещи с изкопаемо гориво, въведени от норвежкото правителство, както и бързото развитие на инфраструктурата за електрическия транспорт правят автомобилите все по-конкурентния в тази страна. В крайна сметка на този пазар делът на EV е дори по-голям отколкото в която и да е друга страна от света. През 2020 година продажбите на електромобили, без в това число да се включват хибридите, достигна 54%. А според уеб изданието Electrek, през 2021 година Норвегия ще постави поредния рекорд в това отношение.

Според публикуваните най-нови статистики, продажбите на нови електромобили в Норвегия са достигнали 64,1% към месец юли и 58% на годишна база – тоест, за всички месеци на годината. При това делът на дизеловите и бензиновите автомобили е намалял над два пъти.

Да добавим, че Норвегия ще забрани продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили съвсем скоро – през 2025 година. Това е най-краткият срок за преминаване към електрически транспорт сред всички държави от целия свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *