RoboGrammer е името на нов изкуствен интелект, разработен от Масачузетския технологичен институт (MIT), който се отличава с това, че може да създава собствени малки роботи.

Феновете на научната фантастика може и да са се уплашили, че откритието ще доведе до сценарий, наподобяващ холивудската сага „Терминатор“. Това обаче едва ли ще се случи. Новият умен алгоритъм все още не може да прави нищо без човешка намеса и няма нищо общо с каквото и да било военно приложение. Така че той не би могъл да се превърне в Skynet, дори и да имаше такова желание.

Всъщност откритието би могло и да е доста полезно на човечеството. Изкуственият интелект може да създава за себе си идеално роботизирано тяло, според предварително зададени условия и изисквания. Това го прави много полезен за разработчиците на роботи, които имат нужда от свежи идеи за своите нови проекти.

За сега изследователите от MIT са тествали алгоритъма във виртуална среда. Там той е имал възможност да си изработи подходящо тяло за различни видове терен и среда. За няколко дни той е успял значително да оптимизира своите виртуални тела, взаимствайки различни идеи от природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *