Появата на нови мутации на SARS-CoV-2, които не могат да бъдат сдържани с помощта на сегашните ваксини, могат да се превърнат в реална заплаха. За справяне с нея ще са необходими месеци интензивна работа и нови карантинни ограничения, считат британските медицински специалисти.

Британските експерти от научно консултативната група по извънредни ситуации заявиха, че новите варианти на коронавируса SARS-CoV-2, избягващи сега съществуващите ваксини, са реална заплаха и ще върнат успехите, постигнати в борбата срещу COVID-19 но нивото отпреди една година. Поради тази причина продължава работата по създаването на нови ваксини и подобряването на сега съществуващите, съобщи The Guardian.

Според един от членовете на тази експертна група Греъм Мадли, новите щамове на SARS-CoV-2 могат отново да изострят кризата и към тези рискове трябва да се отнасяме изключително сериозно. „Нашето преимущество и единствено в това, че сравнително бързо можем да създаваме ваксини срещу новия коронавирус, но въпреки това, може да се върнем към ситуацията отпреди една година в зависимост от постигнатия имунитет срещу новите варианти на SARS-CoV-2“ добавя Мадли.

Учените се надяват, че новият коронавирус ще мутира бавно, а не скокообразно, и ще даде възможност за ефективно обновяване на сега съществуващите ваксини. Въпреки това, дори и тези мерки могат да отнемат месеци и да се наложи въвеждането на нови карантинни ограничения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *