През 2019 г. астрономи публикуваха първата в историята снимка на черна дупка. Две години по-късно екипът на телескопа Event Horizon (EHT) споделя подобрена версия на снимката, която показва с по-ясни детайли магнитните полета по ръба й.

Черната дупка се намира в центъра на галактиката Messier 87 (M87), която е на 55 млн. светлинни години от Земята. През последните години тя е обект на множество изследвания, благодарение на които учените откриват, че значителна част от светлината около нея е поляризирана.

Това е сериозно постижение. Поляризираната светлина носи информация, която ни позволява по-добре да разберем физиката в процеса, което преди не беше възможно. Бяха нужни години работа заради сложността на техниките и процесите, които се използваха, за да се събере и анализира информацията“ – разяснява Иван Марти-Видал, координатор на Работната група по поляриметрията в EHT.

Поляризацията позволява на астрономите да картографират линиите на магнитните полета, включително и във вътрешния ръб на черната дупка. Чрез техниката те имат по-ясен поглед над процесите.

Черната дупка на М87 изстрелва материя и енергия на поне 5000 светлинни години от центъра си, а по-голямата част от материята се поглъща. Учените все още не знаят откъде и как се генерира толкова голяма мощ.

Една от теориите е, че магнитните полета в близост до нея са толкова силни, че избутват горещите газове и им помагат да не бъдат погълнати. Работата по изучаването на черната дупка продължава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *