По време на събитието Open Compute Project Summit компанията Seagate представи първият в тази сфера хард диск, който се включва към хоста с помощта на PCIe интерфейс. Новият HDD, също като флаш дисковете, използва NVMe протокола. С помощта на новия хард диск значително ще се опрости обработката на данните в дата центровете, понеже става възможно използването на един общ протокол за всички типове запомнящи устройства от този тип.

Представеният прототип използва фирмен контролер на Seagate, който поддържа всички основни протоколи, включително SAS, SATA и NVMe. Това означава, че за съвместното използване на флаш и хард дисковете не се налага употребата на мостови връзки и допълнителни устройства със собствени контролери. По време на събитието бяха демонстрирани възможностите на дванадесет 3,5-инчови хард диска, които използват PCIe интерфейса и съвместно осигуряват много висока скорост за обмен на данните.

Новото технологично решение дава възможност без каквито и да било проблеми едновременно да се използват както хард, така и флаш-дискове с помощта на един и същ физически интерфейс и логически протокол за обмен на данните. Seagate заяви, че по този начин се постига значителна икономия на енергия, повишаване на производителността, минимизиране на използваните компоненти и много гъвкаво мащабиране.

Компанията допълни, че първите партиди от новите дискове ще бъдат представени на пазара в средата на 2024 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *