В рамките на научен експеримент за измерване на отношението на заряда към масата на протоните и антипротоните, който бе извършен с изключително висока точност, учените от BASE към ЦЕРН показаха, че веществото и антивеществото реагират на въздействието на гравитацията на практика еднакво.

Веществото и антивеществото са едни от най-интересните проблеми на съвременната физика. Разликата между тях е само в заряда, като по всичките останали параметри те са еквивалентни. Но физиците си задават въпроса откъде се е взела така наречената барионна асиметрия – тоест, как е станало така, че Вселената е съставена почти изцяло от материя, а антиматерия в нея почти няма? Отговорът на този въпрос може да ни подскаже как е възникнало нашето съществуване.

В опит да намерят отговора учените изследват взаимодействието на веществото и антивеществото с гравитацията. Те се опитват да разберат дали антиматерията не реагира на силата на тежестта по друг начин в сравнение с обикновената материя. Сегашният експеримент на BASE показа, че под въздействието на гравитацията антиматерията се държи по същия начин с точност до 97% от възникналото ускорение.

Използвани са антипротони и отрицателно заредени йони на водорода в капана на Пенинг. Експериментът е продължил 18 месеца.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *