Ядреният реактор трябва да бъде построен на Земята, а след това да бъде транспортиран до Луната. Той трябва да бъде доставен там в напълно сглобен вид, готов да започне работа, без да се налага извършването на каквито и да било допълнителни операции по неговото сглобяване.

Проектът трябва да има активна зона на ядрения реактор, работещ с помощта на обогатен уран, система за преобразуване на ядрената енергия в полезна енергия, система за регулиране на температурата за охлаждането на реактора и стабилизираща система, която осигурява не по-малко от 40 kW непрекъсваема електрическа енергия в продължение на десет години работа в лунна среда.

Реакторът трябва да се включва и изключва дистанционно без каквото и да било човешка помощ. Трябва да е предвидено неговото лесно транспортиране до друга лунна площадка.

Към ядрения реактор се предявяват стандартните изисквания, характерни за всякакъв вид космическа техника – лекота и малки габаритни размери. При неговото транспортиране от Земята до Луната той трябва да може да се събира в цилиндър с диаметър 4 метра и дължина 6 метра. Неговото тегло не трябва да превишава 6000 килограма.

НАСА ще приема предложенията на тази тема до 19 февруари следващата година. Вече са подадени заявки от 22 различни компании. Към самите компании космическата агенция на САЩ няма някакви особени изисквания, като те не е задължително да бъдат от космическата сфера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *