Тами Родригес от Кънектикът заведе дело срещу компаниите Meta и Snap. Тя твърди, че 11-годишната ѝ дъщеря е развила „екстремно пристрастяване“ към социалните мрежи, преди да посегне на живота си миналия юли.

„Селена се бори повече от две години с изключително пристрастяване към Instagram и Snapchat“ – посочва майка ѝ в съдебния иск. Твърдението е подкрепено от амбулаторен терапевт.

Технически момичето е било твърде младо, за да бъде потребител на двете платформи. Според условията на Instagram и Snapchat минималната възраст при създаване на акаунт е 13 години.

Майката обаче изтъква липсата на силни проверки на възрастта, които да ограничават достъпа до двете услуги. Използването им, допълва тя, е накарало дъщеря ѝ да страда от депресия, безсъние и хранителни разстройства.

„Съкрушени сме да научим за смъртта на Селена и сърцата ни са със семейството й“ – посочва говорител на Snap пред Engadget. „Въпреки че не можем да коментираме спецификата на активните съдебни спорове, нищо не е по-важно за нас от благосъстоянието на нашата общност“ – допълва още той.

Социалните мрежи са били обект на различни съдебни дела, свързани с предполагаем тормоз над непълнолетни, през годините. Тами Родригес обаче твърди, че самите дизайнерски решения на Snapchat, както и моделът на събиране на харесвания и последователи на Instagram са много вредни за тийнейджърите и могат да имат фатални последствия, както при нейната дъщеря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *