Изследователи от университета в Цюрих са успели да модифицират общ респираторен аденовирус, чрез който да навлизат в туморни клетки като троянски кон и да доставят гени за различни видове лечения. Тези гени, от своя страна, подвеждат туморните клетки да произвеждат терапевтични антитела, елиминирайки ги отвътре навън.

Този подход може да отбележи сериозен напредък в сравнение с химиотерапията или лъчетерапията, тъй като не атакува здрави клетки. Изследователите се надяват, че тяхната техника, наречена SHREAD, може дори да помогне при терапии, свързани с COVID-19, като позволява гените да се доставят направо в белите дробове.

„Ние подвеждаме тумора да се елиминира чрез производството на противоракови агенти от собствените му клетки“ – споделя ръководителката на проекта Шийна Смит. „Терапевтичните агенти остават на мястото в тялото, където са необходими, вместо да се разпространяват в кръвта, където могат да увредят здрави органи и тъкани“ – допълва ръководителят на изследователската група Андреас Плюктун.

„Предоставяйки SHREAD лечение на пациенти чрез вдишван аерозол, нашият подход може да позволи целенасочено производство на COVID терапии с антитела в белодробни клетки, където те са най-необходими. Това ще намали разходите, ще увеличи достъпността на терапиите с COVID, както и ще подобри доставката на ваксини с инхалационен подход“- казва още Смит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *