Кучето на Boston Dynamics е един от няколкото робота, тествани от френската армия по време на тренировки във военно училище в северозападната част на Франция. Той е използван по време на двудневна тренировъчна сесия с цел „измерване на добавената стойност на роботите в бойни действия“, информира комендантът на училището Жан-Батист Кавалер.

Упражненията са имали за цел да накарат участниците да мислят за това как роботите могат да бъдат разположени в бъдещи бойни ситуации. Студентите са осъществили три нападателни и отбранителни мисии, в които Spot е използван предимно за разузнаване.

В ученията са използвани и други роботи като дистанционно управлявано превозно средство, подобно на танк, наречено OPTIO-X20, както и брониран безпилотен самолет, предназначен да осигури прикритие на войници в атака.

Военните обучения показват, че макар роботите да са забавили операцията, те в крайна сметка са осигурили по-голяма безопасност за войските. Един от войниците дори споделя, че е умрял при първото учение без участието на Spot. Вторият път обаче е оцелял, благодарение на разузнаването на робота.

Роботите са предоставени назаем на армията от европейския дистрибутор Shark Robotics и Nexter Group. Производителят на Spot – Boston Dynamics заяви, че знае, че неговите роботи се използват от френското правителство и военните, но не е бил предупреден конкретно за това обучение.

Едни от първите роботи на Boston Dynamics, включително Atlas, бяха финансирани от американското военно подразделение DARPA, но компанията постепенно се отдалечи от военните си връзки. Настоящите условия на фирмата забраняват роботите да се използват за „нанасяне на вреда или сплашване на което и да е лице или животно, като оръжие или за активиране на каквото и да е оръжие“.

И все пак, Boston Dynamics не е непременно против използването на роботи с цел осигуряване на безопасността на войниците. Компанията все още оценява идеята за използването им с цел разузнаване.

Междувременно роботите на конкурентната компания Ghost Robotics вече са на разположение на американската армия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *