Цената на биткойна поставя рекорд след рекорд, като днес курсът на основната криптовалута достигна 48 225 щ. долара. Ако темпът на ръст се запази, то направените миналата седмица прогнози за цена от 50 хиляди щ. долара за 1 BTC ще се осъществи много по-рано от очакваното.

Всички финансови анализатори, а и обикновените потребители са убедени, че резкият ръст в курса на първата криптовалута се дължи на закупените от Tesla биткойни за 1,5 милиарда щ. долара. Илън Мъск заяви в своя Twitter акаунт, че в бъдеще възнамерява да използва основната криптовалута за диверсификация на капитала на своята автомобилната компания за електромобили, както и като средство за разплащане за предлаганата продукция – електромобилите на Tesla.

Освен Илън Мъск, поддръжка на основната криптовалута показват големите инвеститори, които не скриват своите интереси към виртуалните пари. Ситуацията се нажежи и от повишената активност на азиатските трейдъри. Интересно е, че около 78% от всички получени биткойни не се предлагат на криптовалутните борси – те може би са изгубени, но по-вероятно е техните притежатели да ги съхраняват в очакаване идването на по-добри времена.

Цената на биткойна започна да расте през пролетта на миналата година, когато бе обявена пандемията от новия коронавирус. На фона на влошаващата се икономическа ситуация заради COVID-19, правителствата на различните държави започнаха да подпомагат своите икономики, но това доведе до обезценяването на фиатните валути. В тези условия редица инвеститори започнаха да проявяват силен интерес към биткойна, който може да изиграе ролята на мощен финансов инструмент за защита от инфлацията.

One thought on “Курсът на биткойна се устреми към 50 хиляди щатски долара”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *