Китайската централна банка обяви всички транзакции, свързани с криптовалути, за незаконни. Тя определи, че Bitcoin и Tether „не могат да циркулират на пазара“ като традиционни валути и трябва да бъдат забранени.

В изявление на финансовата институция се казва, че китайското правителство „решително ще ограничи спекулациите с виртуална валута и свързаните с тях финансови дейности и лошо поведение, за да защити собствеността на хората и да поддържа икономически, финансов и социален ред“. Това е поредният ход на властите в Китай в продължаващата им борба за изтласкване на криптовалутите от страната.

През май китайските държавни институции предупредиха купувачите, че няма да имат защита, за да продължат да търгуват с биткойн и други валути онлайн. От юни бе наредено на банките и платежните платформи да спрат да посредничат в транзакции с криптовалути и бе издадена забрана за „добив“ на такива.

Новото решение на Китай обаче е най-пресният показател, че страната има явното намерение да спре търговията с криптовалута във всичките й форми. От изявлението става ясно, че хората, които са замесени в „незаконни финансови дейности“, извършват престъпление и ще бъдат съдени.

Новината идва в момент, в който китайската централна банка разработва електронна версия на официалната валута на страната с цел безкасови транзакции, като по този начин тя може да бъде проследена и контролирана от Пекин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *