Китай възнамерява да ограничи използването на електромобилите на американската компания Tesla на своите военни, на държавните служители, на хората, които имат някакво отношение към отбраната на държавата, както и на ръководителите на ключови ведомства. Причината е, че чрез тези електромобили може да изтече информация, която да заплаши националната сигурност на Китай.

Авторитетният The Wall Street Journal съобщи, че това решение е взето след задължителната държавна проверка на безопасността на електромобилите на Tesla, по време на която стана ясно, че камерите на тези транспортни средства могат да записват какво се случва не само на няколко метра от тях, но и в околната местност.

Китайското правителство счита, че компанията Tesla може да получава различни данни за притежателите на нейните електромобили, като например списъците с контактите от техните мобилни телефони, които се синхронизират с компютърната система на автомобила, както и пълната информация кога и къде са се използвали тези транспортни средства. Китайското правителство е обезпокоено, че тези данни могат да бъдат изпратени в САЩ и да бъдат използвани във вреда на Китай.

От своя страна Tesla отказа да коментира действията на китайското правителство, а само изпрати официално съобщение до The Wall Street Journal, в което се казва, че политиката на Tesla за защита на конфиденциалността изцяло съответства на китайските закони и постановления. И още, Tesla официално заяви, че в Китай въпросните камери на нейните електромобили не са включени.

Навярно това е част от разразилата се търговска война между САЩ и Китай.

One thought on “Китай възнамерява да забрани на своите държавни служители и военни да карат електромобилите на Tesla”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *