Китайският марсоход Журонг и европейската орбитална сонда Mars-Express проведоха пет експериментални комуникационни сесии, по време на които сондата, работеща като ретранслатор, предаде на Земята всички данни, събрани от китайския марсиански роувър. По този начин Журонг получи  допълнителен канал за комуникация със Земята в допълнение към основния канал, където сателитът Tianwen-1 изпълнява ролята на ретранслатор. Информацията бе публикувана в сайта на Европейската космическа агенция.

За да могат роувърите и автоматичните станции на Марс да могат бързо да обменят технически и научни данни с наземните контролни центрове, те се нуждаят от сателит-ретранслатор в марсианска орбита, който има значително по-мощни предаватели и много по-лесно осъществява надеждна връзка със Земята.

В началото на ноември китайският сателит „Tianwen-1“ направи преход от 8,2-часова орбита около Марс (където работеше като ретранслатор за първия китайски роувър Chzhuzhong) към 7,09-часова орбита, където ще се заеме с научни наблюдения и картографиране на повърхността на Червената планета. В тази връзка CNSA и ESA през месец октомври тази година се договориха да проведат серия от експериментални комуникационни сесии за прехвърляне на данни от марсианския роувър към Земята. В тази схема сателитът Mars-Express се използваше като ретранслатор, който осигурява допълнителен комуникационен канал за китайския роувър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *