Accedia Masters 1

34-годишният гросмайстор Иван Чепаринов спечели титлата от провелия се на 15 май международен турнир Accedia Masters. Събитието беше организирано от технологичната компания Accedia и шахматните клубове ЕЛИТ и Ан Пасан. То се проведе под егидата на Българската федерация по шахмат.

Състезанието се оказа и най-големия шахматен турнир в България през тази година и един от най-големите напоследък. В него се включиха 219 шахматисти от седем държави, сред които дванадесет гросмайстори, шест международни майстори, много кандидат – майстори, както и шампиони при юношите и девойките. Те се състезаваха за спечелването на наградния фонд от над 5000 лв., осигурен от фирма Accedia.

Сериозният награден фонд привлече и едни от най-силните шахматисти в България, сред които личат имената на гросмайсторите Иван Чепаринов, Васил Спасов, Момчил Николов, Иван Лопез Салгадо, Крум Георгиев, Петър Дренчев и други. Специално място в турнира имаха и представителите на ИТ бранша, за които бяха осигурени 100 места за участие.

Откриването на шахматното събитие пък уважиха бившата световна шампионка по стрелба и бивш народен представител Весела Лечева, зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова, зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов, както и многократната шампионка на България по шахмат гросмайстор Маргарита Войска.

Състезанието беше изключително оспорвано и в края на деветте кръга доведе до точково равенство между четирима гросмайстори. Допълнителните показатели отредиха първото място и купата за Иван Чепаринов. На следващите места се класираха гросмайсторите Васил Спасов, Момчил Николов и Петър Арнаудов, който е и треньор на националите ни.

Турнирът е акредитиран от Международната федерация по шахмат FIDE, а натрупаните точки се зачитат за български и международен ЕЛО коефициент.

Accedia Masters prizes

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *