Няколко дни след успешното завръщане на Земята на космическия кораб Crew Dragon, в интернет пространството бе публикувано видео, заснето от един от членовете на екипажа. В 90-секундния клип, заснет от 29-годишната Хейли Арсено – лекар в детска болница и първият астронавт с протеза на крака, се вижда потресаващият вид на нашата планета, който се разкрива от куполообразния илюминатор на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX. Да напомним, че в мисията Inspiration4 участваха само цивилни непрофесионални космонавти.

Корабът Crew Dragon при другите си мисии разполага със специализиран порт за скачване с Международната космическа станция. Но мисията Inspiration4 не предвиждаше скачване с МКС и това устройство бе заменено с огромен стъклен куполообразен илюминатор, от който екипажът може да се любува на нашата планета от височина 590 км, което е по-високо от Международната космическа станция, която се намира на височина 400 км.

Основната цел на мисията Inspiration4 бе събиране на дарение на обща сума 200 милиона щ. долара, които ще бъдат дадени за изследвания и лечение на детските онкологични болести. Към днешен ден набраната сума надхвърли 210 милиона щ. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *