Европейската Комисия е одобрила придобиването на издателя на игри ZeniMax от Microsoft. Припомняме, че стойността на сделката е 7.5 милиарда щатски долара.

ZeniMax е собственик на редица студиа за разработка на игри, включително Bethesda, която има доста популярни заглавия. Сделката получи зелена светлина и от САЩ.

След придобиването Microsoft възнамерява да позволи на ZeniMax да запази частична самостоятелност. За целта дори ще се разчита на настоящото ръководство.

Една от очакваните промени ще е добавянето на игрите на компанията към абонамента Xbox Game Pass. Освен това от Microsoft ще насърчава наличието на бъдещите игри първо за Xbox и/или те да имат най-високо качество за конзолата.

От ЕК заключват, че придобиването не представлява заплаха за конкуренцията. Това е така заради ограничения пазарен дял на компанията, както и наличието на силна конкуренция в сектора.

Одобренията от страна на ЕК и съответната американска агенция обаче не означават, че сделката е финализирана. Очаква се все пак това да стане в даден момент в бъдещето. Сред студиата, които са част от ZeniMax са Arkane, MachineGames, Tango GameWorks и т.н.

Най-популярно сред тях обаче е името на id Software – студио с почти легендарен статут сред геймърите. В него на практика е създаден жанрът First Person Shooter с игри като Wolfenstein, Doom и Quake.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *