В началото на седмицата Nvidia по време на технологичната конференция GTC представи редица нови и интересни продукти, а след края на събитието генералният директор на компанията Дженсен Хуанг (Jensen Huang) даде интервю пред медиите, в което сподели своята прогноза относно недостига на електронни компоненти на пазара. За съжаление, прогнозата не е позитивна.

Глобалният дефицит за чипове няма да приключи скоро, а панацея няма“ – обобщи ситуацията Дженсен Хуанг. И добави: „Аз съм на мнение, че през следващата година търсенето както преди, многократно ще превишава предлагането. За щастие, ние разполагаме с няколко допълнителни канала за доставки, нашата логистика е добре диверсифицирана, компанията ни е голяма и ние сме изградили около нея една цялостна екосистема„.

Явно става дума за различните отдели и направления на Nvidia, които не са засегнати от недостига на чипове или са засегнати сравнително малко. Но най-големият бизнес на Nvidia са видеокартите, които най-много пострадаха от недостига на най-различни електронни компоненти. По всичко личи, че този глобален дефицит ще продължи през цялата следваща година и едва ли цената на видеокартите ще падне, особено като се има предвид, че цената на биткойна рязко скочи нагоре и става икономически изгодно неговият добив да се осъществява с помощта на графични карти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *