Chromebook преносимите компютри са сегментът в този сектор, който се отличава с доста добри резултати. Въпреки, че доставките изостават спрямо тези на таблетите, традиционните преносими и настолни компютри, ръстът е несравним.

По данни на компанията за пазарни анализи Canalys, ръстът на доставките на таблети през първото тримесечие на 2020 г. e 51.8% на годишна база. При лаптопите този процент е дори по-висок при 62%.

Chromebook сегментът обаче расте с цели 274.6%, което е впечатляващо. Добрите резултати са разпределени между основните играчи на пазара.

HP е доставила 4.3 милиона устройства от този тип, което представлява скок от 633%. Lenovo и Acer също са с голям ръст от съответно 308% и 178%. Най-голям е скокът при Samsung, като корейците постигат 2233% увеличение в доставките. Компанията е доставила 51 000 Chromebook устройства през първото тримесечие на 2020 г., а година по-късно този брой достига 1.2 милиона.

Този тип устройства не са особено популярни в България, но в САЩ се радват на засилен потребителски интерес. Те имат значително приложение в образователния сектор, където са добра и по-евтина алтернатива на традиционните лаптопи.

Разбира се за по-специализираните задачи и гейминг са необходими по-мощни устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *