Американски учени представиха доказателства, че клетките на костния мозък на преболедувалите COVID-19, много дълго време произвеждат антитела срещу SARS-CoV-2, които остават стабилни в организма. С голяма вероятност може да се каже, че образуването на антитела ще продължи през по-голямата част от живота или изобщо през целия живот. Детайлното изучаване на ваксината Pfizer показа, че тя дава същия ефект.

Появяващите се в преболедувалите COVID-19 антитела срещу новия коронавирус се считат за ключов инструмент на имунната защита. Първоначалната вълна антитела се генерира от В-клетки, наречени плазмобласти, които всъщност са най-ранният източник на антитела. Известно е, че нивото на антитела в кръвния серум може рязко да пада след изчистване на организма от съответния вирус, но хората имат по-дълготрайни клетки, които образуват антитела. На първо място това са В-клетките, които циркулират в кръвта и следят да няма повторно заразяване.

Освен това, в организма на човека има плазматични клетки, които се образуват от костния мозък и могат да образуват антитела в продължение на десетилетия. Авторът на тази научна работа Али Елебеди (Ali Ellebedy) ги сравнява с нещо като картотека на човешките болести, ако разглеждаме живота от гледна точка на патогените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *