Технологията CRBR използва преимуществата на CRISPR/Cas9, но има много по-малък риск от допускането на грешки и не се ограничава само с оправянето на дефектите само в една генетична последователност. Вместо това се извършва вмъкването на ново изцяло функционално копие на гена, което заменя мутиралия. Създателите на новата технология заявиха, че по този начин става възможно лекуването на муковисцидозата, сърповидно-клетъчната анемия и други генетични заболявания, включително и много редките.

Новият подход бе представен от учените на Пенсилванския университет. Те са разширили възможностите на генната терапия CRISPR/Cas9, за да стане възможно лекуването на различните мутации на даден ген, но това да става много по-бързо и по-евтино. CRISPR/Cas9 работи образно казано като генетична ножица, която разрязва ДНК в определено място, за да може да бъде осъществено точково редактиране. Освен това, за протичането на този процес  е необходимо присъствието на точно определени протеини, които са достъпни само по време на деление на клетката. Друг важен недостатък на CRISPR/Cas9 е ограниченият брой на възможните манипулации.

Едно от най-важните преимущества на CRBR е независимостта от задължително необходими протеини при репарацията. И още, този метод може да се използва при всички типове тъкани, независимо от тяхната възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *