Автономните коли (т.е. такива, които се управляват сами, без шофьор) постепенно навлизат в редица страни по света, макар и за сега само тестово. В Китай също току що се похвалиха, че първите роботизирани таксита вече се движат по улиците на гр. Шънджън.

За сега обаче умните автомобили не са достъпни за употреба, а също се тестват. Ако тестовете преминат успешно и те бъдат обявени за безопасни, ще станат достъпни и за жителите на града. Все пак става въпрос за гигантска стъпка в развитието на автономния транспорт, тъй като колите ще пътуват из градските улици, изпълнени с други превозни средства и пешеходци.

Флотата от робо – таксита е на компанията AutoX, която е разработила собствена система за автономно шофиране от пет поколение. Технологията включва два LiDAR сензора от двете страни, 4D радар и сложен софтуер. Това позволява на возилата да реагират дори на най-малките обекти на пътя около тях. Навигационната платформа също е подобрена.

До сега автомобилите са тествани по пътищата на Калифорния и други локации по света, но в натоварения китайски град се очаква да бъдат разгърнати пълните им възможности. Освен чисто технически предизвикателства обаче този нов сегмент трябва да се справи и с такива от регулаторен характер. За сега автономните коли все още не са позволени в по-голямата част от света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *