Към днешен ден Китай разполага с най-добрата в света инфраструктура за зареждане на електромобилите. В тази страна вече има 2,22 милиона зарядни станции, като техният годишен ръст възлиза на 56,8%.

Тези зарядни станции са разпределени поравно между обществените зарядни станции и частните. От първите в Китай са инсталирани 1,04 милиона, от вторите – 1,02 милиона. За останалите 16 хиляди зарядни станции няма данни и се предполага, че това са промишлени или корпоративни терминали за зареждане на електрически автомобили.

За сравнение, към днешен ден в САЩ има около 111 хиляди обществени зарядни станции.

В Китай активно расте и броят на станции за замяна на акумулаторните блокове на електромобилите. Към днешен ден обектите от този род са 890, докато преди една година те бяха 555. Считано от втората половина на тази година Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай заедно с Националното управление на енергетиката проведоха в цялата страна масови пилотни тестове за замяна на акумулаторните блокове. По този начин технологията за подмяна на акумулаторните батерии ще се усъвършенства и ще започне да се използва по-масово.

Да напомним, че Китай е най-големият пазар за електромобили в света и е напълно логично в тази страна да има най-много зарядни станции за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *