Германският експерт Fritzchens Fritz осъществи интересен експеримент с процесора Core i5-11400, на който предварително е махната капачката. Специалистът стана известен преди време, когото накара същия процесор да работи без капачка и без каквато и да било охладителна система и дори направи няколко теста.

Но тогава тактовата честота на чипа достигна едва 800 MHz, еднонишковият резултат в бенчмарка Cinebench R15 на практика съвпадна с многонишковия – съответно 106 и 116 точки. За сравнение, в стандартен режим на работа същият процесор Core i5-11400 достига 220 и 1600 точки.

Сега Fritzchens Fritz публикува няколко много добри снимки на кристала на същия процесор. Металният термичен интерфейс на кристала е изчистен с помощта на солна киселина, като в краищата са се образували няколко дефекта на повреден външен слой, както и на вътрешната структура. За голямо учудване на всички, дори и в този случай процесорът продължава да работи, но със силно намалени параметри.

На снимките много добре се вижда структурата на чипа с архитектура Cypress Cove. Процесорът Core i5-11400 се базира на кристал с осем ядра също като флагманския чип Core i9-11900K, но тук двете ядра са изключени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *