В уеб пространството се появи информация, че агенция Procon-SP за защита на потребителите в Бразилия, е постигнала налагането на глоба на Apple в размер на 2 милиона щ. долара. Причината е, че в комплектите на iPhone-те не са поставени зарядни устройства, а това нарушава местния закон за защита правата на потребителите.

Интернет изданието macrumors добавя, че още през месец декември миналата година агенция Procon-SP официално е уведомила Apple, че продажбата на смартфони без зарядни в комплекта е нарушение на бразилските закони. Отговорът на Apple е бил, че повечето потребители вече си имат зарядни и няма смисъл от поставянето на още едно зарядно в комплекта, понеже това е вредно за околната среда.

След налагането на глобата Procon-SP заяви, че Apple трябва да уважава, разбира и спазва законодателството на Бразилия, както и нейните институции за защита правата на потребителите. И още, глобата е наложена не само заради това, че в комплекта няма зарядно, а и за това, че американската компания заблуждава клиентите по повод водоустойчивостта на iPhone. Така например, iPhone 12 е сертифициран, че може да бъде потапян във вода на дълбочина до 6 метра за до 30 минути, но това просто не е вярно. А и Apple отказва да ремонтира iPhone, които са се повредили под въздействието на водата.

Apple има право да обжалва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *